'Voorlees Voordeel'

Gepubliceerd op 2 september 2023 om 17:33

Wist je dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met voorlezen? Kinderen die vanaf drie maanden regelmatig worden voorgelezen uit kinderboekjes hebben sneller een grote woordenschat. 

7 voorlees voordelen

1. Taalontwikkeling: Voorlezen helpt bij het opbouwen van de woordenschat van jonge kinderen, wat cruciaal is voor hun taalontwikkeling.

2. Verbeeldingskracht: Het voorlezen van verhalen stimuleert de verbeeldingskracht van kinderen en helpt hen om zich situaties en personages voor te stellen, wat hun creativiteit en fantasie vergroot.

3. Concentratie: Het luisteren naar verhalen helpt jonge kinderen om hun concentratievermogen te ontwikkelen, wat hen helpt om beter te focussen en zich te concentreren op taken.

4. Sociale vaardigheden: Het samen lezen van boeken helpt kinderen om sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals luisteren, communiceren en delen.

5. Emotionele ontwikkeling: Voorlezen helpt kinderen om hun emoties en gevoelens te begrijpen en te uiten, wat hen helpt om te leren omgaan met hun eigen emoties en empathie te ontwikkelen voor anderen.

6. Kennis en begrip: Het lezen van boeken en verhalen helpt kinderen om nieuwe kennis en begrip te verwerven over de wereld om hen heen, van complexe ideeën tot eenvoudige concepten zoals kleuren, vormen en getallen.

7. Leesvaardigheid: Dit voordeel zal vooral op latere leeftijd nog zijn vruchten plukken. Het voorlezen van boeken helpt kinderen namelijk om hun leesvaardigheid te verbeteren en bereidt hen voor op het leesproces, wat hen helpt om succesvoller te zijn op school en in het leven.

vader en dochter lezen een verhaaltje uit een boekje
freepik afbeelding van een giraf en beertje die een boekje lezen

En buiten al deze voordelen, geeft het je ook een leuk en rustig moment met je kind om even te bekomen van alle prikkels en emoties van de dag. Daarom is  het lezen van een verhaaltje ook wel een leuk "slaapritueel". Zowel voor thuis als in de kinderopvang. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.