ONZE VISIE

Pedagogische visie

Misschien heeft u wel eens gehoord van de eerste duizend dagen van een kind. ( geteld vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag)

Deze dagen zijn cruciaal voor de rest van hun leven, en dat zijn ook de dagen waarin een kind met werkende ouders meestal bij de kinderopvang verblijft.

In geen enkele periode worden er meer biologische mijlpalen gehaald dan in die eerste duizend dagen.

Hoe beter die basis is, hoe groter de kans op een gezond en succesvol leven later.

Daarom is het zeer belangrijk dat je opvang of onthaalouder rekening houdt met de belangrijke bouwstenen die een baby en kind nodig heeft.

We spreken hier zowel over fysisch, sociaal en mentaal vlak. 

ONZE WAARDEN

De volgende waarden vind ik als ouder en onthaalouder zelf  heel belangrijk, en ik zal er dan ook alles aan doen om deze waarden in mijn opvang heel erg hoog te houden. 

Mijn verschillende ervaringen, in verschillende organisaties en kinderdagverblijven, waar ik heb mogen werken hebben mij zeer veel geleerd.

Zowel positieve als minder positieve ervaringen geven mij een beter beeld van hoe ik het zelf anders wil doen als onthaalmoeder. 

Mijn opleiding in het CVO, te Diest, heeft mij ook geholpen mijn weg te vinden in het doolhof van verschillende pedagogische visies. 

Iedereen heeft een andere visie, daarom niet goed of slecht. Maar belangrijk is dat ouders en begeleiders aan hetzelfde touw trekken om samen een sterke basis voor het kind te bieden. Dit is geen gemakkelijke opdracht, maar wel een zeer boeiende en dankbare. Er is geen zwart of wit. 

Alles kan in samenspraak met de ouders, en als er over de volgende bouwstenen die ik wil bieden onenigheid of vragen zijn ben ik zeer graag tot jullie beschikking om hierover te overleggen, praten en eventueel veranderingen in te brengen. 

VEILIGHEID

kindje aan veiligheidshekje , kinderopvang onthaalouder Lummen

Een veilige omgeving en ruimte is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling

In elke omgeving schuilen er gevaren voor kleine kinderen. De kinderhandjes zijn zeer snel, en zelf hebben we maar 2 ogen en 2 handen.  Daarom is het van uitermate belang dat de kinderen in een veilige omgeving kunnen ontdekken. Geen scherpe hoeken aan de tafels, zachte speelmatten om op te spelen, veilig speelgoed zonder inslikgevaar. Een kinderstoel met veiligheidsriemen. Een veilig hekje tussen de leefruimte en de keuken.  De opvang heeft geen trappen, en de kinderen doen hun middagdutje in een slaapkamer op gelijkvloers. Uiteraard zijn er brandalarmen, en zorgen we voor voldoende ventilatie in elke ruimte. Er zijn geen huisdieren aanwezig. 

Bij de aankoop van het materiaal en meubels werd rekening gehouden met de richtlijnen op de pagina van kind en gezin.

Kindermeubilair hebben de Markering EN 12221of Markering EN 12790 Europese veiligheidsnorm.

Waarom is een veilige omgeving belangrijk voor een gezonde ontwikkeling?

Niet alleen de fysische veiligheid van je kind is topprioriteit maar een veilige omgeving zorgt er ook voor dat je kind zich naar hartelust kan uitleven, ontdekken, experimenteren zonder bang te moeten zijn dat hij of zij zich gaat bezeren. Dit zorgt voor een optimale ontwikkeling en het behalen van mijlpalen. Let wel: een kind moet ook de kans krijgen om te "leren" hoe het zelf veilig speelt. Als een kind zijn hoofdje stoot aan de onderkant van een tafel, zal hij ook wel beseffen en leren dat als hij onder iets kruipt, niet zomaar recht kan staan.  

Als onthaalmoeder zal ik ervoor zorgen dat ze kunnen spelen in een veilige en boeiende speelomgeving

ZELFSTANDIGHEID

jong kindje dat al zelfstandig staat - kinderopvang onthaalouder Lummen

Meer zelfstandigheid brengt zelfvertrouwen

Er zijn veel dingen die we moeten doen voor een kind, omdat ze het zelf natuurlijk nog niet kunnen. Het is dan ook logisch dat kinderen soms gefrustreerd raken als ze weinig zeg hebben in hun dagverloop.  Kies jij welk slabbetje je wil? Kan je zelf je sokjes uit doen? Probeer maar eens een zakdoekje uit de doos te nemen, voor je neusje. Als deze kleine dingen op een positieve manier worden aangemoedigd, geeft het je peuter het nodige zelfvertrouwen en positieve zelfbeeld dat hij/zij nodig heeft om sterk en stevig in deze wereld te staan.

Waarom word zelfstandigheid in een kinderdagverblijf sneller opgepikt door de kinderen? 

Het is geen fabel dat kinderen leren van elkaar. Het voordeel van een gezinsopvang of groepsopvang is dat de kinderen elkaar laten "zien" wat ze al kunnen, en hierdoor anderen stimuleren dit ook te proberen. Nabootsen is dan ook een niet geforceerd maar toch krachtig hulpmiddel.

vb: Een peuter ziet hoe zijn vriendje telkens zelf een lepeltje neemt als het etenstijd is. Het zal niet lang duren of hij gaat dit zelf ook proberen. Kinderen leren heel erg veel van elkaar. Zo gaat dat met broertjes en zusjes, maar in de opvang is dit ook zo met vriendjes en vriendinnetjes. 

 

CREATIVITEIT

klein babytje speelt met klei - kinderopvang onthaalouder kinderopvang

Hoe zorgen we voor meer creativiteit bij jonge kinderen? 

Creativiteit kan in een dagopvang op allerlei manieren gestimuleerd worden. Schilderen, stempelen, blaadjes scheuren, met klei spelen maar ook gewoon een kind zelf de ruimte geven om creatieve dingen te bedenken. 

De creatieve geest van een kind word ook bevorderd doordat de ouder of begeleider het kind "loslaat"

vb: Een kindje zet alle diertjes van de dierendoos in de keukenhoek op een rijtje. Als begeleider moet je even loslaten dat dit speelgoed hier niet hoort, en het kind er gewoon lustig mee laten experimenteren. Opruimen doen we later wel.

Waarom is het nu zo belangrijk om creativiteit bij een kind te stimuleren?

Een gezonde dosis creativiteit geeft kinderen de handvatten die ze nodig hebben om problemen op te lossen. Het maakt ze vindingrijk, flexibel en het stimuleert een krachtige intuïtie.

AANDACHT

aandacht geven begeleider , ouder en kind - kinderopvang -onthaalouder Lummen

Aandacht geven is een BASISBEHOEFTE

Aandacht geven is echt aanwezig zijn. Elk kind word er blij van. Zelfs al lijkt het kind tevreden te zijn om alleen op de speelmat te zitten. Je zal zijn of haar blik wel zien veranderen als jij er even bij komt zitten. 

Natuurlijk kunnen we niet constant bij elk kind die één op één aanwezigheid hebben. Maar toch probeer ik, als onthaalouder, zoveel mogelijk te streven naar aandacht te geven aan de kinderen. Zowel individueel als in groep. 

Het is belangrijk dat elk kind zich geliefd en gewild voelt. Dit geeft hen een sterke basis voor later. 

Er zijn... en er zijn... zijn twee verschillende dingen

Je kan fysiek aanwezig zijn, maar mentaal niet (omdat je met andere dingen bezig bent)

Maar je kan ook fysiek niet aanwezig zijn, maar mentaal wel (vanuit de keuken zing je een liedje terwijl het fruit word genomen voor het vier uurtje) 

UITDAGING EN STIMULATIE

kinder en babyspeelgoed - kinderopvang onthaalouder Lummen

Waarom is uitdaging en stimulatie belangrijk bij kleine baby's en peuters? 

Kinderen zijn van nature onderzoekers, verkenners en houden van experimenteren. 

Als kinderbegeleider is het daarom belangrijk om de kinderen de ruimte te geven om de wereld te verkennen, zowel binnen als buiten. Maar om zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen heeft het kinderbrein ook uitdaging nodig. Veel spelen, en veel bewegen zorgt voor een goede motorische en cognitieve ontwikkeling.

cognitief vlak: de eerste levensjaren van een kind, maakt het kinderbrein de meeste verbindingen .

Een enorme groei dus, die latere jaren niet meer zo groot is als de eerste duizend dagen. 

 

We proberen zoveel mogelijk speelgoed aan te bieden in onze opvang dat de kinderen stimuleert en boeit. We werken met een dozensysteem per dag. Elke dag wordt er een andere doos aangeboden en sommige speelgoeddozen blijven vast. Er zijn verschillende speelhoeken waar de kinderen in worden uitgedaagd. Er is een leeshoekje waar we gezellig verhaaltjes kunnen lezen, zowel samen als de kinderen onder elkaar. We hebben een keukenhoekje en een poppenhoekje. 

Er is een grote verkleedkoffer, waar de kinderen hun creativiteit volledig in kwijt kunnen. Uiteraard is het speelgoed aangepast per leeftijd. 

Maar ook zal ik de kinderen als onthaalmoeder  uitdagen met positieve woorden, leuke liedjes, boeiende activiteiten en toffe dansjes.

CONTINUÏTEIT EN ROUTINE

dagplanning en routine - kinderopvang , onthaalouder Lummen

Waarom is routine nu zo belangrijk voor kleinere kinderen?

In een kinderdagverblijf, crèche of bij een gezinsopvang is meer structuur nodig dan bij je thuis. Omdat er meerdere kinderen en baby's samen zijn is het uitermate belangrijk dat er goed afgewisseld wordt met speelse, avontuurlijke momenten en rustige, gezellige momenten. Dit kan alleen in een goed georganiseerde en duidelijke dagplanning. Kleine kinderen herkennen momenten, weten wat er hun te wachten staat en begrijpen dit na herhalingen zeer goed en vinden rust in een gestructureerd planning. Het bied hen een houvast en een extra veiligheidsgevoel.

Is er dan nog ruimte voor spontaniteit? 

Natuurlijk is er nog plaats voor spontane wandelingen naar de speeltuin, en momenten die op een creatieve manier worden ingevuld aan de hand van observaties met de kinderen.

vb: Een groot vliegtuig vliegt luid over ons heen en de kinderen kijken met grote belangstelling naar de lucht. Dit is een goed moment om hun het woordje vliegtuig te leren, samen papieren vliegtuigjes te maken en creatief op hun interesses in te spelen.

Waarom is continuïteit nu zo belangrijk voor kleinere kinderen?

Het gaat hier vooral om de samenhang, en samenspraak met de ouders, maar ook over het opvolgen van bepaalde "regels".  We kunnen kinderen alleen maar in de war brengen als we morgen zeggen dat ze de korstjes niet moeten opeten, maar overmorgen wel. De dag dat ze de korstjes niet moeten opeten is misschien wel een klein feest, maar de volgende dag gaan ze nog harder tegenpruttelen en gefrustreerd worden. Omdat ze niet begrijpen waarom ze nu opeens wel de korstjes moeten opeten. Het is het logische gevolg en hier kunnen we echt alleen maar zelf als onthaalouder of begeleider van leren. 

VRIJHEID EN KEUZE

vrij spelen - kinderopvang , onthaalouder Lummen

Wist je dat je de zelfredzaamheid en zelfzekerheid bij jonge kinderen kan bevorderen door hun zelf keuzes te laten maken? Dat klinkt misschien wel een moeilijke opdracht want het is ook niet gemakkelijk voor je peuter om te kiezen, en de gevolgen van die keuze te moeten dragen. Maar niet getreurd. Er zijn enkele tips om je peuter dit zelfvertrouwen te geven. 

Laat je peuter kiezen tussen twee dingen. Teveel keuze is gewoonweg nog veel te moeilijk voor zo een jong kindje, maar twee keuzes, dat lukt nog wel. Wil je een broek of een kleedje dragen vandaag? Wil je met een lepel of vork eten? Je zal merken dat de keuzevrijheid je peuter een enorme boost geeft. 

Als het gaat over veiligheid is het wel altijd de ouder of begeleider die beslissingen moet maken.  Maar je kan zeker wel verklaren en proberen uit te leggen waarom je dan bepaalde beslissingen maakt.

Bij elke nieuwe inschrijving in onze kleine kinderopvang word er uiteraard een gesprek gehouden met wensen, en ideeën. Mag er een tutter gebruikt worden bij het troost bieden? Mogen ze een knuffel mee in hun bedje? Laat ik ze op hun buik liggen, of draai ik ze om? Welk eten mag er gegeven worden? Wat mogen ze niet eten? Zijn er bepaalde allergieën? Al deze informatie wordt netjes in een inlichtingenfiche gezet en is elk ogenblik raadpleegbaar. 

 

Over welke waarde het ook gaat, het welbevinden van je kind is steeds mijn topprioriteit! 

2024 onthaalmoeder / kinderopvang Lummen 

gezinsopvang - creativiteit - stimuleren - positiviteit - enthousiasme - onthaalouder - experimenteren - ontdekken van de wereld - veiligheid - hechten - belonen - laten kiezen - kinderdagverblijf - zelfstandigheid - zelfredzaamheid - schilderen - klei - aandacht - warmte - routine - continuïteit - leren - ontwikkeling - vrijheid - spelen - Montessori - Lummen - sociaal - onthaalmoeder - veiligheid - avontuur - speelgoed - babys - peuters - 0 tot 3 jaar - houvast - samenhang - voorbeeld - vertellen - verhaaltjes - muziek - zingen - dansen - wandelen - buitenlucht - experimenteren - natuur - creatief - crèche - kribbe - baby's - peuters - dreumes - kinderen -